Karate Kuşakları Sıralaması

0

Uzakdoğu dövüş sanatlarının çoğunda tecrübe ve yetkinliği belirleyen bazı aksesuarlar kullanılır. Bu dövüş sanatları arasında en fazla bilinenlerden biri olan karatede kişinin seviyesini gösteren kuşaklar kullanılmaktadır. Karate kuşakları, sahip olan kişinin bilgi düzeyini ve karate dövüş sanatında ne kadar ustalaştığını gösterir.

Karate dövüş sanatında, egzersiz kıyafetleri olan “dogi” veya “gi” etrafına bağlanan bir karate kuşağı olan “obi” takılır. Çoğu zaman kalın pamuktan yapılan obi, giyen kişinin bilgi ve beceri seviyesini gösterir.

Günümüzde, stillere, okullara ve hatta ülkelere bağlı olarak çok çeşitli karate kuşak renkleri ve sıralamaları vardır. Fakat, genel olarak en çok kullanılan karate kuşak renkleri seviyelerine göre en düşük en yükseğe doğru; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, mor kırmızı, kahverengi ve siyahtır.

Aslında, siyah kuşak, karatede gelinebilecek en üst seviye değil, sadece yolculuğun başlangıcıdır. Çünkü, siyah kuşak da kendi içerisinde 10 seviyeye ayrılmaktadır.

Karate Kuşakları

Karate kuşakları seviye veya derece anlamına gelen Japonca bir terim olan “kyu” adı verilen bir bilgi derecesini temsil eder. Kyu sisteminde, her renk bir seviyeyi simgelemekte ve dereceler tıpkı diğer dövüş sanatlarında olduğu gibi büyük sayılardan küçük sayılara doğru ilerlemektedir.

En düşük kyu genellikle 8 sayısıyla ifade edilen beyaz kuşaktır. 1 numaralı kyu ise siyah kuşak öncesinde ulaşılabilecek en yüksek seviye olan kahverengi kuşağı ifade edilir. Bu sayılar, ülkeler ve okullara göre kuşak renk sayıları farklı olabildiği değişkenlik gösterebilir. Fakat, sıralama aynıdır.

Karate Siyah kuşak seviyeleri nelerdir?

Gelinebilecek en üst seviye olarak görülen siyah kuşak aslında farklı seviyeleri gösteren derecelere bölünmüştür. Dereceler birinci derece siyah kuşak (1. Dan) ile başlar ve onuncu derece siyah kuşak(10. Dan) ile en üst seviyeye ulaşılır.

Siyah kuşakta ilk 6 derece rekabetçi bir ortamda, daha yüksek dereceli karate uygulayıcısı tarafından yapılan sınavlardan sonra verilir. Buna karşılık, 7’den 10’a kadar olan dereceler genellikle fahridir ve belirli bir yaşa ulaştıktan sonra verilir.

İlginizi Çekebilir: Samuray Ne Demek

Ayrıca, ne kadar ustalaşırsanız ustalaşın karatede seviye yükselebilmeniz için bu dövüş sanatı ile ilgili bulunduğunuz süre önemlidir. Örneğin; 18-20’li yaşlara ulaşana kadar kırmızı veya kahverengi kuşak alamazsınız.

İlk Dan seviyesine ulaşıldığında, 2. Dan seviyesi için en az 1 yıl ilk seviyede kalmış olmanız gerekmektedir. 3. Dan seviyesine ulaşmadan önce ise 2 yıl boyunca 2. Dan seviyesinde olmanız gerekmektedir.

6 ve 7. Dan seviyeleri için 50 yaşının üzerinde olmanız gerekliyken, 8-9-10. Dan seviyeleri için ise 60 yaşının üzerinde olmanız ve bu konuda uzman kabul edilen kurulda önerilmeniz gerekmektedir.

Karate kuşakları sıralaması ve renkler

Karate Kuşakları Sıralaması

Karate kuşak sistemi 8 kyu ve 10 Dan derecesinden oluşur. Her bir kyu; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, mor kırmızı, kahverengi ve siyah olmak üzere sekiz renk ile ifade edilirken, Dan dereceleri siyah kuşak üzerindeki beyaz şeritlerle gösterilir.

Karate kuşak renkleri şöyledir:

  • Beyaz Kuşak (8. Kyu)
  • Sarı Kuşak (7. Kyu)
  • Turuncu Kuşak (6. Kyu)
  • Yeşil Kuşak (5. Kyu)
  • Mavi Kuşak (4. Kyu)
  • Mor Kuşak (3. Kyu)
  • Kırmızı Kuşak (2. Kyu)
  • Kahverengi Kuşak (1. Kyu)

Siyah kuşak Dan dereceleri şöyledir:

  • Shodan (1. Dan)
  • Nidan (2. Dan)
  • Sandan (3. Dan)
  • Yondan (4. Dan)
  • Godan (5. Dan)
  • Rokudan (6. Dan)
  • Nanadan (7. Dan)
  • Hachidan (8. Dan)
  • Kyudan (9. Dan)
  • Judan (10. Dan)
İlginizi Çekebilir: Samuray ve Ronin Farkı

Karatede Kaç Kuşak Vardır

Karatede kuşak sayısı, ülkelerde ve bu eğitimi veren okullarda farklılık gösterebilir. Okullarda genellikle 8 Kyu ve 10 Dan derecelendirmesi kullanılır. Yani karatede, toplam 18 farklı kuşak veya derece bulunuyor.

Bunlardan 8 kyu; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, mor, kırmızı ve kahverengi olarak kuşak renklerine göre belirlenirken, siyah kuşak olarak bilinen 10 Dan seviyesi ise, siyah kuşak üzerindeki şeritlerle tanımlanır.

Karatede kaç kuşak var

Karate Kuşağı Nasıl Bağlanır

Bir dövüş sanatı olan karate, tıpkı diğer dövüş sanatları gibi kendi içerisinde çok katı kurallara sahiptir. Özellikle, kuşak sisteminde yükselmenin belirli kurallar çerçevesinde yapılması disiplin seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

Bu disiplin içerisinde, giyilen dogi ve gi ismi verilen kıyafetler ve obi ismi verilen kuşak için de benzer bir tek düze disiplin söz konusudur. Obi yani karate kuşağı bağlanırken belirli bir şekilde olması hedeflenir. Kuşak bağlandıktan sonra bile aşağıya bakan iki ucun eşit miktarda olması önem arz eder.

Karate kuşağı nasıl bağlanır öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

YouTube video

Karatede Siyah Kuşak için Kaç Yıl Gereklidir

Bir dövüş sanatı olan karatede siyah kuşak kazanmak sadece tek bir şeyi yaparak edinilebilecek bir seviye değildir. Karate uygulayıcısı kişinin bağlılığı, eğitimi veren dövüş sanatları okulunun standartları doğrultusunda değerlendirilir. Kişinin kendisini karate dövüş sanatlarını öğrenmeye adaması sonucunda, gereken bilgeliği ve ruhsal gelişimi elde etmek genellikle beş yıllık özel bir eğitim gerektirir.

İlginizi Çekebilir: İlk Ateşli Silahlar Nelerdir
Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.