Ronin Nedir? Samuray ve Ronin Farkı Nedir?

0

Ronin, Japonya’da Samuraylar Çağı olarak adlandırılan 1185-1868 yılları arasındaki dönemde yaşayan, efendisi olmayan samuraylara verilen isimdir. Samuraylar, sadece efendilerinin ölümü veya imtiyazlarının yok olması durumunda Ronin olabilirler.

Ronin, Japonca ‘dalga adam‘ anlamına gelen rō-nin kelimelerinin birleşimidir. Anlamı, o samurayın evsiz olduğunu ifade etmek amacıyla “avare” ya da “göçebe adam” olarak kullanılır. Bu terim ilk olarak, Nara ve Heian dönemlerinde, efendisinin topraklarından kaçan ya da sürgün edilen samurayları tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında ise, tüm efendisi olmayan samuraylar için ortak bir ifade haline gelmiştir.

Ronin Kimdir

Japon geleneklerine göre, bir samurayın efendisini kaybetmesi üzerine harakiri olarak adlandırılan intihar yöntemiyle hayatına son vermesi gerekmektedir. Bu durum, bir nevi onurlandırma olarak görülür. Ve efendisi kaybeden bir samurayın bu ritüeli gerçekleştirmemesi durumunda, bu utançla yaşaması amacıyla o kişi Ronin olarak adlandırılır. Ronin, geleneğe bağlı samuraylar ve Japon hükümdarının isteği üzerine kullanılmaya başlanmıştır.

Roninler, eski samuraylar oldukları için zırh ve silah yönünden oldukça benzerdirler. Genellikle, 2 kılıç taşırlar. Fakat, herhangi bir efendisi olmadığı ve parasız kaldıkları bazı durumlarda ortalama bir kılıç boyunda ve biraz daha küçük iki asa taşıdıkları da görülmüştür. Bununla birlikte, yeteneklerine bağlı olarak yay ve ok da taşıyabilirler.

Ronin görünümü
Ronin nasıl görünürdü?

Japonya, belli bir döneme kadar birçok kabileden oluşan karma bir ülkeydi. Çoğunluğu elinde tutan hükümdar ve altındaki onlarca kabile sürekli savaş halindeydiler. Bu yüzden de, bir kabile tam bir hüküm sağlayıncaya kadar çok sayıda samuraya ihtiyaç vardı. Fakat, ilerleyen yıllardaki savaşların sonucunda, orduda fazla samuray tutmanın gereksiz olduğuna kanaat getirildi ve birçok samuray efendisiz kaldı.

Roninler 17. yüzyıla kadar fazla sayıda görülmezken, Japonya’da 1603-1868 yılları arasında yaşanan Edo dönemindeki katı sınıf ayrımının başlamasıyla birlikte sayıları artışa geçmiştir. Samuraylar bu dönemde alt tabakaya doğru, eski statülerinden uzak bir yaşam sürmeye doğru itilmişlerdir. Bunun sonucunda da, birçok samuray, efendilerinden ayrılıp Ronin olmaya başlamıştır.

Herhangi bir gelir kaynağı olmayan Roninler, bu dönemin başlarında paralı asker olarak korumalık yapsalar da, yıllar geçtikçe birçoğu legal olmayan şekilde para kazanmaya çalışmışlardır. Çeteler kurup, haydut olarak köyleri yağmalamak veya tüccarları soymak geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Yine de, birçoğu onurlu davranmaları gerektiğini düşünüp, illegal yollara başvurmadıkları için hayatlarının geri kalanını yoksullukla geçirmişlerdir.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.