Samuray Ne Demek? En Ünlü Samuray ve Samuray Tarihi

Japonya'nın efsane olmuş savaşçıları Samuraylar...

0

Samuray, Japonya’da 9-10. yüzyıllarda ortaya çıkan ve 19. yüzyıla kadar askerlik yapan savaşçı sınıfa verilen isimdir.

Tarihte ilk olarak, Japon aristokrat (soylu) savaşçıları belirtmek için kullanılıyordu. Fakat, ilerleyen dönemde soyluluk tanımı kaldırılarak Japon savaşçı sınıfı belirtmek için kullanılmaya başlandı.

Modern dönem öncesi Japonya’nın savaşçıları olan samurayların sembolleri haline gelmiş olan silahları “Katana” ismi verilen kılıçtır. Samurayların iki kılıcı olurdu: Uzun kılıç daito-katana, kısa kılıç shoto-wakizashi’ydi. Ayrıca, kılıcın yanı sıra ok-yay ve mızrak gibi silahları da ustalıkla kullanabilirlerdi.

Samuraylar hayatlarını “Buşido” olarak adlandırılan “Savaşçının Yolu” anlamına gelen anlayışın etik kurallarına yaşamaları gerekiyordu. Buşido felsefesinde korkunun yeri olmadığı için samuraylar, ölüm korkusunu yenmiş kişilerdir. Bu felsefe doğrultusunda savaşçıların sadakat, öz disiplin, saygı ve  etik davranış gibi kavramlara sahip olunması beklenirdi.

Samurayların, efendilerine karşı büyük bir cesaret ve sadakat sergilediklerine, hatta yenilgi durumunda intihar ettiklerine dair birçok örnek vardır. Bu intihar ritüeline “harakiri” ismi verilirdi. Seppuku olarak da ifade edilen “karın deşme” şeklindeki intihar yöntemi, savaşçının yenilgi sonrası hayatta kalması durumunda yapması zorunlu olarak görülürdü.

Samuraylar Ok-Yay ve Kılıç

Ortaçağ Japonya’sının çok fazla parçaya bölünmüş durumda olduğu ve savaşların büyük bir bölümünün feodal derebeylerin topraklarını koruması amacıyla yapıldığı için birçok samurayın savaşa katılmasının başlıca nedeni genellikle paraydı. Japonya’nın bu dönemden önce olduğu gibi tek imparatorluk altında toplanmasıyla birlikte, 17. yüzyıldan itibaren askeri kapasitede ihtiyaç duyulmayan samuraylar, genellikle topluluk içinde önemli ahlaki öğreticiler ve danışmanlar haline geldi.

Samuray Kadınlara Ne Deniliyor

Samuraylar, sadece erkek olarak görülmeye başlanmadan çok önce, en az erkek savaşçılar kadar güçlü, yetenekli ve zeki olan bir Kadın Samuray sınıfı vardı. Onna-bugeisha veya Onna-musha olarak adlandırılan bu savaşçılar, 10. ve 19. yüzyıllar arasında, öncelikle kendilerini ve evlerini savunmak için katana ve kadınlar için özel olarak tasarlanmış bir silah olan naginata kullanmak üzere eğitildiler.

Kalelerinin düşman savaşçılar tarafından işgal edilmesi durumunda, kadınların sonuna kadar savaşması ve ellerinde silahları ile onurlu bir şekilde ölmesi bekleniyordu. Fakat, kadın samuraylar bu davranışın ötesine geçerek, yıllarca erkek samurayların yanında savaştılar. Onna-bugeisha olarak tarihte yer edinmiş kişilerden en önemlisi ise, Tomoe Gozen‘dir.

Tomoe Gozen ve erkek samuray ile savaşı

En Ünlü Samuray Kimdir

Japonya’da yüzyıllar boyunca çok fazla sayıda samuray kendi dönemlerinde belli bir üne kavuşmuş olsa da, tüm dönemler düşünüldüğünde, Oda Nobunaga (1534-1582) Japonya’da yaptıklarıyla en ünlü samuray olarak anılmaktadır. Nobunaga, mükemmel bir savaşçı ve stratejist olmanın ötesinde, ulusu yeniden birleştirecek olaylar zincirinin ateşleyicisi konumundadır.

Oda Nobunaga

Nobunaga, Owari Eyaletinde mülk sahibi bir ailede dünyaya geldi ve 1551’de babasının ölümünün ardından içerisinde bulunduğu klanını birleştirdi.

Yıllar içerisinde yaptığı savaşlarla adım adım komşu düşman klanları yok eden Nobunaga, 1582 yılına gelindiğinde kendi stratejileri ve müttefiklerinin çalışmaları sayesinde, Japonya’nın güney yarısını kontrolü altına almayı başardı ve ulusun yeniden birleşmesi için zemin hazırladı. 1582 yılında suikast sonucu öldürülmesinden sonra, yerine geçen Toyotomi Hideyoshi Japonya’nın tamamının birleştirilmesi amacını tamamlamak için savaşları devam ettirdi ve sonraki dönemlerde Japonya, tek bir imparatorun hükmü altında toplandı.

Samuray Tarihi 

Kamakura döneminin (1192-1333) samurayları, askeri becerileri sayesinde taşradaki sıradan çetelerden farklılaşarak, disiplinli bir kültür geliştirdiler.

Zen Budizminin artan etkisi altındaki Muromachi döneminde (1338-1573), samuray kültürü, günümüzde de devam eden pek çok benzersiz Japon sanatı üretti. Samuraylar bu dönemde, yazılı olmayan bushido olarak adlandırılan yaşam anlayışıyla cesareti, onuru ve kişisel sadakati kendi hayatından üstün tutan bir savaşçı olarak tanımlanmaya başladılar. Hatta, onursuzluğa veya yenilgiye karşı saygın bir alternatif olarak kabul edilen ve bir intihar türü olan seppuku bu dönemde yaygınlaştı.

Tokugawa döneminin (1603-1867) başlarında, samuraylar, sosyal düzeni korumak ve toplumu istikrara kavuşturmak için çalışan kapalı bir sınıf haline getirildi. Bu dönemde, sosyal konumlarının simgesi olan iki kılıcı takmalarına izin verilmesine rağmen, samurayların büyük bir bölümünün sivil yaşama uyum sağlayabilmesi için bürokrat olmaya veya ticaret yapmaya zorlandı.

Tokugawa Dönemi'nde samuraylar, eski ihtişamlarından uzak kalarak, yoksullaştılar ve ticaret yapmaya zorlandılar.
Tokugawa Dönemi’nde Samuraylar

18. yüzyılın başlarında, Japonya’da şehirlerin yükselişi ve ticaret ekonomisinin genişlemesi, toplumda büyük değişimlerin yaşanmasına neden oldu. Bundan en fazla etkilenenler de katı yaşam kültürleri nedeniyle samuraylar oldu. Sosyal sınıflarının yüksek olmasına rağmen, artan sayıda samuray ailesi bu dönemin sonunda yoksullaşmalarının önünü açtı.

Toplumda kendi sınıflarının yoksullaşması ve yeterince saygı görmemeleri nedeniyle isyan eden çoğu samuray ailesi, yenilgiye uğradılar. 1871 yılında feodalizm resmen sona erdirildiğinde, samuray sınıfı ayrıcalıklı konumunu kaybetti. Bu durumdan hoşnutsuz olan “eski” samuraylar birkaç kez isyan çıkarma girişiminde bulunsalar da, isyanlar yeni kurulan düzenli ordu tarafından hızlıca bastırıldı.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.