Obua Nedir? Türleri Nelerdir?

0

Obua, genellikle orkestralarda kullanılan tiz sesli bir tür nefesli müzik enstrümanıdır.

Obuanın yaklaşık 65 cm uzunluğundaki gövdesi genellikle ahşaptan yapılır. Fakat, günümüzde yapılan birçok müzik aletinde olduğu gibi plastik, reçine veya diğer sentetik malzemelerin birleştirilmesiyle yapılabilmektedir.

Günümüzde obua, senfoni orkestralarında ve konser gruplarında orkestral veya solo enstrüman olarak yaygın olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca obua, orkestrayı akort eden enstrüman olarak kabul edildiği için bu özelliği nedeniyle klasik müzik ve film müziklerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

En yaygın obua türleri tiz ile soprano aralığındadır. Bu nedenle, obua kelimesi tek başına kullanıldığında, genellikle bas obua veya İngiliz kornosu gibi obua ailesinin diğer üyelerinden ziyade tiz obua kastedilmektedir.

Obua Türleri

Bas veya Bariton Obua: Bu obua türü, tipik obua boyutunun yaklaşık iki katıdır. Klasik obua ile karşılaştırıldığında derin ve daha düşük oktav bir sese sahiptir.

Kontrbas Obua: Bu tür bir obua, iki oktav veya bazen bir oktav daha düşük ses çıkaran bir nefesli enstrümandır. Kontrbas obua, farklı ton kalitesine sahiptir. Bu benzersizliğine rağmen, kontrbas obua hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmamaktadır.

İngiliz Kornosu: İsminde yer almasına rağmen bu tür obua, ne İngiltere’den ne de Fransa’dan gelmektedir. İngiliz kornosu, 1720 civarında Orta Avrupa’da tarihsel bir bölge olan Silezya’da ortaya çıkmıştır ve genellikle obua ailesinin altosu olarak anılır.

Obua ve İngiliz Kornosu Görünümü
Obua, Fagot ve İngiliz Kornosu görünümleri

Obua Da Caccia: Avrupa klasik müziğinin Barok döneminde yaygın olarak kullanılır. Obua Da Caccia, kavisli bir gövdeye sahiptir.

Obua D’amore: Bildiğimiz tipik obua ile karşılaştırıldığında biraz daha büyüktür. Daha dingin ve sakin bir tona sahiptir. Obua D’Amore, obua ailesinin mezzo-sopranosu olarak kabul edilir.

Obua Çalmak Kolay Mıdır

Obua, deliklerini kaplayan metal anahtarlara sahip siyah bir silindirdir. Üflendiğinde, ağızlık bölümünden geçen hava titreşir ve bu titreşim obua içindeki havanın hareket etmesini sağlayarak ses çıkarır. Üzerindeki tuşlarla da delikleri kapatarak perde değişimi yapılır.

Bir orkestrada genellikle 2 ile 4 arasında değişen sayıda obua vardır ve obua sesini çok akılda kalıcı kılan yumuşak, kadifemsi notalara kadar çok çeşitli perdeler üretirler. Ayrıca obua, orkestrada çalmanın yanı sıra, aynı zamanda her konserden önce orkestrayı akort etmekten sorumludur.

Obua çalması zor, nefesli müzik enstrümanlarından biridir. Tuşların yapısı klarnetin veya flütünkinden daha kompakt ve çalan kişinin parmaklarıyla deliklere doğrudan basması gerekmediğinden dolayı elleri küçük olan kişiler için sorun yoktur. Fiziksel olarak bir sorun yaratmıyor olsa da başka zorlukları bulunmaktadır.

Çalmaya başlayacak olan kişinin başlangıçta bir ses bile üretebilmesi biraz zaman alır. İlerleyen aşamada, ses çıkarmaya başlasanız bile kontrol yeteneğiniz çok düşük seviyede kalacaktır. Hatta çalmaya başladıktan sonra, bir notayı yeterince yüksek çalamayabilir veya istediğiniz zaman bir notayı çıkaramayabilirsiniz. Tüm bu zorluklar obuayı çalması zor bir enstrüman yapıyor olsa da, obuayı çalmayı mükemmel hale getirdiğinizde kesinlikle eğlenceli olacağının garantisini verebiliriz.

Sizi obua çalmaya başladığınızda ilham verebilecek obuanın solo olarak kullanıldığı en ünlü film müzikleri de şöyledir:

YouTube video

YouTube video

Bunları Biliyor Musun

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.