Coronavirüs (Koronavirüs) Nedir? Sebepleri, Belirtileri, Tedavileri Nelerdir?

Çin'in Wuhan şehrinde 2020 yılının başlarında ortaya çıkan Coronavirüs nedir? Coronavirüs'ün belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi ediliyor?

İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan, sonrasında çevre şehirlere ve hatta dünyanın farklı bölgelerindeki ülkelere yayılmaya devam eden yeni bir tür virüs, onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Çin’de ortaya çıkan bu virüsün ismi, Coronavirus (Koronavirüs) olarak bilinen; burun, sinüsler veya üst boğaz yollarında enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Genellikle koronavirüs, burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarına sebep olur.

Coronavirus, tek bir tür virüs değildir. İçerisinde birçok virüsün bulunduğu genel bir isimdir. Geçtiğimiz on yıl içerisinde, dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan SARS ile MERS gibi hastalıklar da birer Coronavirüs türüdür. Fakat, her ne kadar bazı türleri ölümcül olsa da, her Coronavirüs türü virüsün tehlikeli olmadığını da belirtmek gerekiyor.

2020 yılının başlarında, Wuhan şehrinde başlangıçta 300 kişinin etkilendiği tespit edilen bu yeni coronavirus türüne Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019-nCoV ismi verildi. 2019-nCoV kısaltması, 2019 Yeni CoronaVirus anlamına geliyor. Peki, bu yeni tür virüsün kapsamında bulunduğu Coronavirus nedir?

Coronavirus (Koronavirüs) Nedir

Coronavirüsler ilk olarak 1960’lı yıllarda Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlandı. Fakat, günümüzdeki yeni tür virüsün nereden çıktığının daha tespit edilemediği gibi, coronavirüslerin de ilk çıkış noktaları tespit edilemedi.

Coronavirüs ismi, ilk keşfedilen bu tür virüslerin yüzeyinde bulunan taç benzeri sivri uçlardan geliyor. Şekilleri “taç” a benzetildiği için de Latince bu anlama gelen “corona” ismi verilmiştir. Fakat, günümüzde bu tür virüslerin hepsinin şeklinin böyle olmadığı anlaşılmıştır.

Wuhan Virüsü Nedir

Coronavirüsler, hem hayvanlara hem de insanlara bulaşabilirler. Ve çoğu coronavirüs, soğuk algınlığına neden olan diğer virüsler gibi öksürük, hapşırık veya temas yoluyla insanlar arasında yayılırlar. Sık rastlanan koronavirüs türleri, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere hafif veya orta seviyede üst solunum yolu belirtilerini gösterirken, bazı türler zatürre veya diğer ölümcül olabilecek hastalıklarla sonuçlanabilmektedir.

Bu tür virüslerin hepsi ölümcül değildir. 2019-nCoV da dahil edilirse, şu ana kadar ölümcül olduğu kesinleşen üç coronavirüs türü vardır. Bunlar; SARS, MERS ve 2019-nCoV’dur. Diğer türler ise, her insanda görülebilen ve üst solunum yolu hastalıkları ile karıştırıldığı için farkına varılamayan türlerdir. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre, her insan yaşamı boyunca en az bir kez coronavirüs türlerinden etkilenmektedir.

Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı

Genel olarak coronavirüsler; deve, misk kedisi veya yarasa gibi hayvanlardan kaynaklanmaktadır. Fakat, bazı durumlarda bir coronavirüs mutasyona uğrayabilir ve SARS gibi hayvanlardan insanlara, sonrasında da insandan insana geçerek hızlı bir şekilde yayılmayı sürdürebilir. Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni coronavirüsün de insandan insana geçebildiği belirlenmiştir.

Wuhan Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı

2019-nCoV isimli yeni coronavirüs için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir ortaya çıkış noktası bulunmamaktadır. Virüsün ortaya çıkış noktasının kesinleşmesi durumunda, gerekli önlemlerin alınmaya başlanacağı duyuruldu.

İlk enfekte olmuş insanların anlattıkları doğrultusunda yapılan tahminlere göre, virüsün yarasa veya yılandan insana geçtiği söyleniyor. Fakat Dünya Sağlık Örgütü, bu tahmin kesinlik kazanmadığı için şimdilik “2019-nCoV nasıl ortaya çıktı” sorusuna doğru bir cevap verilemeyeceğini belirtiyor.

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir

Coronavirüs belirtileri, çoğunlukla üst solunum yolunu etkileyen diğer hastalıklara benzer şekilde burun akıntısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, nefes almada zorlanma vb. gibidir. Bu sayılan belirtiler doğrultusunda bir coronavirüs ile soğuk algınlığına sebep olan virüs arasındaki fark, hafif ve orta seviyedeki belirtilerde anlaşılamaz.

Wuhan Virüsü Belirtileri Nelerdir

Yine de, yakın zamanda hastalığı taşıdığından şüphelendiğiniz birisiyle aynı ortamda bulunduğunuzu ve soğuk algınlığınızın bir coronavirüs kaynaklı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız; kan tahlili ve diğer vücut sıvısı testleri için en yakın hastaneye başvurabilirsiniz. Fakat, başlangıç seviyesindeki belirtilerin tedavi edilme şekli, soğuk algınlığından farklı olmadığı için testler için acele etmenize gerek yoktur.

Sadece belirtileri takip etmeniz ve virüsün nefes borusu ve akciğerleri etkilediğini fark ettiğiniz durumlarda dikkatli olmanız gereklidir. Özellikle, geçirdiği hastalıklardan dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış olan insanların coronavirüs yüzünden zatürreye yakalanmaları muhtemeldir.

Coronavirüs Tedavisi Nedir

2019-nCoV için virüse özgü tedavi yoktur. Belirtileri takip ederek, hafifletmek üzere destekleyici bakım önerilmektedir.

Coronavirüs (Koronavirüs) için kullanılan herhangi bir aşı yoktur. Coronavirüsler, soğuk algınlığı ile benzer özellikler gösterdiği için alınabilecek önlemlerde benzerdir.

İlk olarak, olabildiğince hastalığa yakalanmış olan insanlar uzak durmanız gereklidir. Halka açık ortamlarda bulunmanız durumunda, maske takmanız ve sık sık ellerinizi dezenfektanlar ile temizlenmeniz hastalığa yakalanmayı önlemek için yapılabilecekler arasındadır.

Wuhan Virüsü Tedavisi Nedir

Coronavirüs tedavisi de hafif ve orta seviyedeki belirtiler için soğuk algınlığı ile benzerdir. Başlangıç seviyesindeki belirtiler için dinlenme, sıvı kaybını önleme, ağır olmayan ateş düşürücü ilaçlar önerilmektedir.

İleri seviye belirtiler de ise, tedavi, uzman gözetimi altında yapılmalıdır. Çünkü, virüsün yol açtığı başka hastalıklara karşı uygulanacak tedaviler değişkenlik göstermektedir.

Coronavirüs Tespit Edilen Ülkeler Hangileri

Çin’de şu ana kadar, 2019-nCoV isimli virüs tespit edilen insan sayısı 1400 olarak belirtiliyor. Ve her geçen gün hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Çinli yetkililer her ne kadar virüsün yayılmasını önlemek için Wuhan şehri sınırlarını kapatmış olsa da, hastalık 20 günlük süreçte başka ülkelere de geçmiş durumda.

Virüs sadece Çin sınırları içerisinde bulunmuyor. Komşu ülkeler olan; Japonya, Tayvan, Tayland, Güney Kore, Makao, Singapur ve Vietnam’da virüs bulaşmış insanlar karantinaya alındı. Ayrıca, Fransa, ABD ve Kanada gibi ülkelerde de karantinaya alınan insanların olduğu açıklandı.

Bunları Biliyor Muydun

1 yorum
  1. Tamazyy diyor

    yeni coronavirüs en geç yaza kadar tamamen ortadan kaldırılacak gibi görünüyor. Ama coronavirüs gider ebola gelir, o gider domuz, kuş, kelebek, börtü böcek gribi, hatta dinozor gribi bile gelir. Birileri buradan para kazandığı sürece belli aralıklarla yeni hastalığın ortaya çıkmaması imkansız. bu gibi salgınlarda ki tek teselli, Türkiye’de ortaya çıkmıyor oluşu.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.