Grip Aşısı Nedir? Grip Aşısı İçerisinde Ne Bulunuyor?

0

Grip aşısı, içerisinde zayıflatılmış grip virüsü dahil olmak üzere aşının güvenli ve etkili olmasını sağlamaya yarayan küçük miktarlarda çok sayıda bileşen bulundurur.

Grip aşısı, diğer birçok aşı gibi uzun süreli bir koruma sağlamazlar. Çünkü, grip virüsleri yıl içerisinde bile sık sık değişim gösterirler. Bu yüzden grip aşısının her yıl tekrar yaptırılma zorunluluğu vardır.

Grip aşısı içerisinde diğer bütün aşılarda olan bazı bileşenler bulunur. İçerisindeki her bir bileşen, aşıyı daha güvenli hale getirmek amacıyla kullanılır. Ve uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalarla aşının güvenli olduğu kanıtlanmıştır.

Grip Aşısı İçerisinde Ne Bulunuyor

Grip aşısı içerisinde farklı miktarlarda bulunan yedi bileşen şöyledir:

Grip Virüsü: Grip aşısı içerisinde, hastalığa bağışıklığı oluşturabilecek ölçüde grip virüsü bulunur. Vücuda virüslerin girmesiyle harekete geçen bağışıklık sistemi antikorlar üretecek ve savaşmaya başlayacaktır. Böylece vücut, gündelik yaşamınızda bu virüs ile karşılaşılması durumunda nasıl tepki vereceğini öğrenecektir.

Alüminyum Tuzları: Alüminyum tuzları aşıların tümünde miktarları çok düşük olmak ile birlikte uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kullanım amacı: Vücudun aşının içerisindeki virüse karşı daha etkili bir şekilde tepki vermesine yardımcı olmaktır. Alüminyum tuzlarının aşının içerisinde bulunmasının bir diğer iyi yönü de, vücudun tepkisini artırdıkları için, daha az miktarda virüs ile aşının hazırlanabilmesini sağlamalarıdır.

Formaldehit: Formaldehit, grip aşısı içerisinde çok az miktarlarda bulunuyor. Kullanım amacı, aşı içerisinde bulunan virüslerin üretebilecekleri toksinleri etkisiz hale getirerek, aşının etkisinin korunması sağlamaktır.

Formaldehit, zehirli bir maddedir. Ve, insan vücudunda yüksek dozlarda bulunması durumunda öldürücüdür. Aşıda kullanılan miktar ise zararsızdır.

Grip Aşısının İçeriği

Thimerosal: Thimerosal her grip aşısının içerisinde bulunmaz. Çok doz içeren şişelerde, aşının içerisinde bakteri ve mantarların oluşmasını önleyen bir koruyucudur. Bu bileşen olmadan, aşı kapları bakteri ve mantarlar için açık bir yuva olabilmektedir.

Thimerosal bileşeni, etil-civa olarak bilinen organik bir civa çeşidinden yapılır. Bu tür civa, metil-civa olarak bilinen ve yıllarca vücutta kalan tür gibi değildir. Aşının yapılmasının ardından birkaç gün içerisinde kandan atılımı gerçekleşir.

Grip aşıları yalnızca çok dozlu bir şişede olmaları durumunda thimerosal içerecektir. Tek dozluk şişeler için kirlenme gibi bir sorun olmayacağı için bu bileşen kullanılmaz.

Jelatin:  Grip aşısı içerisinde, aşının üretim aşamasından kullanım anına kadar etkili olmasını sağlayan stabilizatör olarak jelatin kullanılır. Ayrıca bu bileşen, aşının aşırı sıcak ve soğuk etkilerden korunmasına yardımcı olur.

Antibiyotik: Grip aşısının üretimi ve saklanması sırasında bakterilerin oluşumu ve büyümesini engellemek amacıyla antibiyotikler kullanılır. Ama, penisilin gibi ciddi alerjik tepkilere neden olabilecek antibiyotikler değil, gentamisin veya neomisin gibi başka antibiyotik türleri içerirler.

Tavuk Yumurtası Proteinleri: Aşılarda kullanılan grip virüsleri genellikle döllenmiş tavuk yumurtası içinde büyütülür. Ardından, virüsler yumurtadan ayrılarak, aşı içerisine yerleştirilirler. Bu yüzden, grip aşısı içerisinde az da olsa tavuk yumurtası proteini bulunabiliyor.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.