Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir

0

Tetanoz, insan vücudundaki kasların istemsizce gerilmesine ve sertleşmesine neden olan teklikeli bir hastalıktır. Öldürme potansiyeli olan bu hastalık için kullanılan tetanoz aşısı, hastalığa neden olan bakterilerle temas edebilecek insanları korur. Bu yüzden, çalışma ortamında tehlike oluşturabilecek işlerle uğraşan insanların ve okul yaşındaki çocukların tetanoz aşısı olmaları gereklidir.

Tetanoza neden olan bakteriler en çok toz, dışkı ve toprak gibi maddelerde bulunabilirler. Bu bakteriler vücuda genellikle yaralanmalar yoluyla girerler. Bakteriyel bir enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan tetanoz, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, tetanoz hastalığına yakalanan her on kişiden birini öldürür.

Tetanoz aşısı hastalığı önleme açısından büyük öneme sahiptir. Fakat, herhangi bir aşıda olduğu gibi, tetanoz aşısı da bazı yan etkiler içerir.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Aşılar koruyucu bir ilaç türüdür. Ve diğer ilaçlarda olduğu gibi her zaman yan etki olasılığı vardır. Yine de şunu belirtmek gerekiyor ki; tetanoz aşısı yaptıran birisinde herhangi bir yan etki görülme ihtimali oldukça düşüktür.

Bir tetanoz aşısını yaptıran kişilerde en rastlanan yan etkiler şöyledir:

  • Ateş
  • Yorgunluk ve bitkinlik
  • Vücudun farklı bölgelerinde ağrı
  • Enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık veya şişlik

Yaygın Yan Etkiler

Tetanoz aşısından sonra insanların karşılaşabileceği bazı yaygın yan etkiler ise şöyledir:

Ateş:  Tetatnoz aşısının yaygın yan etkileri arasındaki oluşma ihtimali en az olan yan etkidir. Bazı bünyelerde aşıya tepki olarak hafif ateş oluşabilir. Bu ateş, müdahale olmadan azalmalıdır. Fakat, kişinin rahatsız olması durumunda ateşi hafifletmek için reçetesiz alınabilecek ilaçlar kullanılabilir.

Enjeksiyon Bölgesinde Ağrı: Birçok farklı aşı türünde rastlanabilen bu durum, en sık görülen yan etki olarak kabul edilir. Verilere göre, enjeksiyon yapılan bölgede ağrı, aşı yaptıran her on kişinin sekizinden oluşabiliyor. Bu ağrı, vücudun aşıya hafif bir tepkisi olarak meydana gelir ve 2-3 gün içerisinde tamamen kaybolur.

Tetanoz Yan Etkileri

Vücutta Ağrı: Bazı insanlar tetanoz aşısının ardından vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı yaşayabilirler. Baş ağrısı en sık görülen ağrı türüdür. Bu yan etki genellikle ciddi bir şey değildir. Hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir.

Kızarıklık ve Şişlik: Tetanoz aşısı yapılan bölgede, bazı insanlarda deride kızarma ya da şişme meydana gelebilir. Verilere göre, bu durum her dört kişiden birinde yaşanabiliyor. Böyle bir durumda ilaç kullanmadan önce, doktora danışılması önerilir.

Yorgunluk ve Bitkinlik: Tetanoz aşısı yaptıran kişiler, enjeksiyondan belli süre sonra kendilerini bitkin ve yorgun hissedebilirler. Bu durum genel olarak, tüm aşı türleri için yaygın bir yan etkidir. Yorgunluk, vücudun hastalığa bağışıklık kazanmak için savaştığı süre içerisindeki aşıya kısa süreli tepkisi diyebiliriz. Böyle bir yan etkiyi yaşamanız durumunda, vücutta oluşan semptomları izlemeniz ve olabildiğince dinlenmeniz en iyi seçenek olacaktır.

Eklem Ağrıları ve Titreme: Bu yan etkiye yaklaşık her 10 kişinin sadece birinde rastlanabiliyor. Tetanoz, difteri ve boğmaca için yapılan karma aşılar, bazı acil durumlarda tetanoz veya difteri için yapılabiliyor. Ve bu durumlarda yapılan karma aşı, eklem ağrıları ve titremeye neden olabilir.

Normalde sadece tetanoz aşısı için oluşma ihtimali çok düşük bir yan etki olmakla beraber, eğer ki böyle bir yan etki görülürse, reçetesiz satılan ilaçlar hafifletmeye yardımcı olabilir.

Orta Derecede Yan Etkiler

Orta derece olarak sınıflandırılan yan etkiler, kişinin normal yaşantısına etkide bulunabilirler. Fakat, istisnai durumlar haricinde herhangi bir tıbbi müdahale gerek yoktur.

Tetanoz

Ateş: İnsanların tetanoz aşısına tepki olarak ateşi yaşamaları mümkün olsa da, bu durum nispeten daha nadir görülen bir yan etkidir. Ateşin vücut üzerindeki etkisi, kendisini iyi hissetmemesine neden olmasına rağmen, istisnai durumlar haricinde tıbbi yardım gerektirmez. Vücudun su kaybını azaltmak amacıyla bol miktarda sıvı tüketmek ve dinlenmek iyileşmeye yardımcı olacaktır. Yine belirtmekte fayda var ki,  ateşi birkaç içerisinde geçmemesi durumunda tıbbi yardım alınmalıdır.

Bulantı, Kusma ve İshal: Tetanoz aşısının bazı formları mide bulantısı, kusma ve ishal dahil olmak üzere bazı gastrointestinal semptomlara sebep olabilir. Verilere göre, böyle bir yan etki ile 100 kişiden sadece 1-3 kişinin orta derecede gastrointestinal semptomlardan etkilendiği görülüyor. Böyle bir rahatsızlık yaşamanız durumunda, Gastrointestinal sistemin daha da ağırlaşmasını önlemek için en iyi en iyi yol; dinlenmek, bol miktarda sıvı ve olabildiğince basit yiyecekler tüketmektir.

Kaşıntı ve Şişen Vücut Bezleri: Bazı kişileri tetanoz aşısının ardından nadiren kaşıntı veya başka cilt rahatsızlıkları yaşayabilir. Vücuttaki bezler, enjeksiyona tepki olarak şişebilir. Bu yan etki belirttiğimiz üzere yaygın değildir. Ve zamanla etkiler kendi kendine kaybolacaktır.

Kolun Şişmesi: Bazı insanlar, tetanoz aşısının yapıldığı kolda daha büyük çapta bir şişlik hissedebilir. Verilere göre, her 500 kişiden aşının yapılmasının ardından kollarında şişlik yaşayabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, tıbbi müdahale gerektirmeyen orta derecede bir etki olarak kabul edilir.

Yan etki sonucunda oluşan şişlik, zamanla ortadan kaybolma eğilimindedir. Fakat, devam etmesi durumunda doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Ciddi Yan Etkiler

Bu başlık altında belirteceğimiz tetanoz aşısı sonrası yaşanabilecek durumlar, ciddi sonuçlara sebebiyet verebileceklerden dolayı, tıbbi yardımın gerekli olduğu yan etkilerdir. Karşılaşılması durumunda uzman kontrolü şarttır.

Şiddetli Alerji: Tetanoz aşısı, verilere göre milyonda birden daha az bir ihtimalle şiddetli alerji oluşturabilir. Vücudun aşıya tepki olarak oluşturduğu bu durum, aşı yapıldıktan dakikalar veya saatler sonrasında ortaya çıkabilir. Karşılaşılması durumunda, acil tıbbi müdahale gereklidir.

Alerjik reaksiyonun belirtileri şunlardır:

  • Kalp ritminin hızlanması
  • Boğaz, ayak ve ellerde kaşıntı
  • Nefes alma ve yutkunmakta sıkıntı
  • Yüz ve gözlerde meydana gelebilecek şişlik
  • Kurdeşen

Kanama, Kızarıklık ve Şiddetli Ağrı: Son derece nadir olarak rastlanan bu yan etkiler, aşıdan sonraki dönemde enjeksiyon bölgesi çevresinde, aşıya tepki olarak derinin çatlaması ve kanaması ile başlayan süreç, şişme, kızarıklık ve şiddetli ağrı oluşumu şeklinde devam edebilir. Bu durumlar, kesinlikle tıbbi yardım gerektirir. En kısa zaman doktora başvurulmalıdır.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.