Yılbaşında Neden Çam Ağacı Süslenir

Neden yeni yıl kutlamalarında çam ağacı süslenir? Yeni yıl ile Noel çam ağacı süslemeleri arasındaki bağlantı nedir? Ağaç süslemenin tarihi hangi medeniyetlere dayanmaktadır?

0

Yeni yıl başlangıcını kutlamak için birçok kültürde çam ağaçları süslenir. Bu kutlamalar, Hristiyanların Noel kutlamaları sırasında kullandıkları Noel Ağacı süslemeleri ile benzer tarihe denk geldiği için yılbaşı kutlamaları için de bu ağaçlar süslenmiştir. Fakat, ilk olarak önemli günlerde ağaç süsleme geleneği Hristiyanlıktan çok eski dönemlerde kullanılmaya başlanmıştır.

Antik dönemdeki toplumlar, Hıristiyanlığın ortaya çıkışından çok önce tüm yıl boyunca yeşil kalabilen bitkilere ve ağaçlara karşı büyük bir saygı duyuyorlardı. İnsanlar, sürekli yeşil kalabilen çam ağaçlarının kendilerini koruyacağına inandıkları için pencerelerine ve kapılarına çam ağacı dalları asarlardı. Bu yeşil dalların, evdeki hastalıkları önleyeceği ve kötü ruhları uzaklaştıracağına inanılıyordu.

Çam Ağacı Süslemelerinin Tarihi

İlk olarak çam ağaçlarının süslenmesi, Pagan inançlara sahip toplumlarda kış gündönümü kutlamalarının bir parçası olarak çam ağaçlarının kullanıldığı Greko-Romen döneme dayanmaktadır. Kelt, Galya ve İskandinav kültüründe de, kendi kış gündönümü ritüellerinin bir parçası olarak benzer süslemeler yapılmıştır. Diğerlerinin yanı sıra bu kültürlerde, kışın sona erişi, Güneş’in gökyüzünde tekrar görünür oluşu ve tarladan ilk ürünün elde edilişini kutlamak için evler ve tapınaklar çam ağaçlarının dallarıyla süslenirdi.

Antik Romalılar, tarım tanrıları Satürn için Saturnalia adını verdikleri bir ziyafet düzenlerlerdi. Yaz, toprağın tekrar verimli olacağı anlamına geldiği için evlerini ve tapınaklarını yaprak dökmeyen bitkilerle süsleyerek kutlarlardı.

Antik Roma'da tanrı Satürn için verilen Saturnalia festivali
Anti Roma’da kış gündönümü kutlaması olan Saturnalia sırasında görselleştirilen resim

Mısırlılar gibi eski uygarlıklar, kış mevsiminin Güneş tanrıları hastalandığı için oluştuğuna inanıyorlardı. Kış gündönümü sırasında, günlerin yeniden uzayacağı anlamına geldiği için yaprak dökmeyen ağaçların dalları ve çiçekleriyle kutlamalar yapılırdı. Yılın en uzun gecesi olan bu gece, Güneş tanrılarının iyileşmeye ve güçlerini geri kazanmaya başladığı anlamına geliyordu. Ve kış boyunca yeşil kalan yaprak dökmeyen ağaçlar, Güneş Tanrılarının iyileşeceğini hatırlatıyordu.

Antik Mısır Güneş Tanrısı Ra için, kış gündönümü başladığında insanlar evlerini yeşil palmiye çalılarıyla doldururlardı. Bu yapraklar, Mısırlılar için hayatın ölüme karşı zaferini sembolize ediyordu.

Kelt toplumları için tarihte fazla yazılı kaynak olmasa da, çam ağaçlarının onlar için de sembolik olduğuna dair kanıtlar vardır. Ölümsüzlüğü ve ölümden sonraki yaşamı temsil etmek için tapınaklarını yaprak dökmeyen ağaçların dallarıyla süslediklerine inanılıyor.

İskandinavlar için çam ağaçları yeni bir yaşamın oluşumunu temsil ediyordu. Bu yaprak dökmeyen ağaçların Güneş tanrıları Balder’in özel bitkisi olduğuna inanıyorlardı. Balder’i yeni bir bahar getirmeye teşvik etmek için bu ağaçları yiyeceklerle ve Tanrı’nın oymalarıyla süslerlerdi.

Yılbaşında Çam ağaçları Süsleme Geleneği

Çam ağaçları, kış gündönümü kutlamalarında, kışın en şiddetli günlerinde bile yıl boyunca yeşil kaldıkları için özellikle seçilmiştir. Çünkü, bu ağaçların her türlü hava koşullarına rağmen aynı kalabilmesi, Tanrı ile sonsuzluk arasındaki bağ olarak düşünülmüştür.

16. yüzyıla kadar, Alman Hristiyanlarda, kendi kış gündönümü kutlamalarının bir parçası olarak çam ağaçlarını evlerine getirmeye başlanmamıştı. Bu, çam ağaçlarının Tanrı ile sonsuz yaşamın bir sembolü olduğuna dair uzun süredir devam eden inançlarından kaynaklanıyordu. Bu sıralarda Almanlar, eski Pagan kış geleneklerini Kuzey Avrupa’nın çam ağacı ritüelleriyle birleştirmeye başladı. Bu birleşme, günümüzde kutlanan Noel geleneklerinin ilk adımları olmuştur.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

 

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.