Kargalar Kaç Yıl Yaşar: 250 Yıl Doğru Mu

Yaşam süreleri, görünüşleri ve davranışları nedeniyle birçok efsaneye konu olan kargalar gerçekte nasıl hayvanlardır?

0

Karga, kargagiller (corvidae) familyasından Corvus cinsi 40 civarı kuş türünün içinde bulunduğu, Güney Amerika ve birkaç ada hariç dünyanın birçok yerindeki çeşitli parlak siyah kuşlara verilen genel isimdir.

Karga kelimesinin tarihi araştırıldığında, Uygurca “kara kuş” anlamına gelmektedir. Genellikle siyah parlak renkli tüylere sahip ve ortalama 30-40 cm olmakla birlikte maksimum 50-60 cm uzunluğa kadar ulaşabilen karga türleri bulunmaktadır.

Kargalara en yakın tür ise, Corvus cinsi kuşlardan olan ve kargalara göre daha büyük boyutlarda olan kuzgunlardır. Kargalar ve kuzgunlar arasında boyutları haricinde belirli bir ayrıcı özellik yoktur.

Halk arasında kargalar leşçi hayvanlar olarak bilinseler de, kendisinden daha güçsüz gördükleri hayvanları öldürebilen omnivorlardır. Ayrıca, temel besinleri arasında meyveler, kabuklu yemişler, solucanlar, tohumlar, kurbağalar, fareler ve leş de dahil olmak üzere diğer her türlü kolay besin ön plandadır. Kargalar, tıpkı karıncalar gibi buldukları fazla yiyecekleri zorlu şartlarda hayatta kalmak için farklı bölgelere saklarlar. Ceviz, badem ve diğer kabuklu yemişler gibi yiyecekleri gömerken, daha kısa sürede tüketilecek yiyecekleri ağaç kovukları veya buldukları yarıklarda saklarlar. Ayrıca, başka hayvanların yiyeceklerini çalarak kolay besin peşindedirler.

Kargalar beyin/vücut büyüklüğü oranında diğer kuşlarla karşılaştırıldığında oldukça üstündürler. Beyin/vücut oranları primatlar ve memeli deniz hayvanları ile neredeyse aynı, insanlardan ise biraz daha düşüktür. Kargaların zekası üzerine yapılan araştırmalarda, farklı sorunlara çok akıllı çözümler üretebildikleri ve zor durumlarda çok rasyonel kararlar verebildikleri gözlemlenmiştir. Bu yüzden de, kolay besin olarak gördükleri, başka hayvanlardan yiyecek çalma konusunda fazla zorlanmazlar.

Karga ve kuzgun arasındaki boyut farkı
Karga (alt) ve kuzgun (üst) arasındaki boyut farkı

Ayrıca, birçok karga türü insanlardan veya hayvanlardan gördüğü avlanma tekniklerini taklit etmektedirler. Balık avlamak için ekmek kırıntılarını suya atan ve zehirli kurbağa türlerinin derilerinde zehir olmayan bölgeden öldürerek nasıl yenileceğini öğrenen karga türleri örneklerden bazılarıdır.

YouTube video

Kargalar insan ve hayvan yüzlerini unutmayacak kadar görsel hafızaları gelişmiştir. Hatta, çevresindeki cansız cisimlerin görünüşlerini bile hatırlayabilirler. Fakat, bilgilerini hafızalarında tutmalarının bir sınırı olduğu için her yeni bilgi öğrendiklerinde eski bilgileri hatırlamak zorlaşır. Yeni öğrendikleri bilgileri yavrularına aktarırlar ve çok karmaşık dil yetenekleriyle aynı biz insanlar gibi kendi aralarında iletişim kurabilirler.

Öte yandan, kargalar, tarihin başlangıcından itibaren dünya genelindeki uygarlıklarda sıklıkla mitolojilere ve dini inançlara konu olmuş ve haklarında sayısız hikayeler yazılmıştır. Koyu renkleri, şaşırtıcı zekaları ve kurnazlıkları yüzünden her zaman manevi dünyanın kapısı olarak görülmüş ve insanlara bir mesaj ilettiği düşünülmüştür. Hatta, popüler kültürde Hollywood filmlerine konu olmuştur

YouTube video

Kargalar Kaç Yıl Yaşarlar? 250 Yıl Yaşayan Karga Var Mı?

40 civarı karga türü bulunduğu ve her birinin yaşam alanları farklılık gösterdiği için genel bir yaşam süresi vermek zor olsa da, kargalar vahşi doğada ortalama 20 yaşına kadar, özel bakım halinde ise 30 yıla kadar yaşayabilirler. Fakat, bazı istisnai durumlarda kargaların yaşam süreleri farklılık gösterebilir. Örneğin; vahşi doğada bilinen en yaşlı karga neredeyse 30 yaşındayken, en yaşlı belgelenmiş özel bakımdaki karga ise 59 yaşında ölmüştür.

Kargalar hakkında halk arasında söylenen efsanelerden biri de 250 yıl yaşıyor olmalarıdır. Bu bilgi yanlıştır. Birkaç yüz yıl yaşayabilecek bir karga türü yoktur. Karga ve kuzgunların hemen hemen tamamı, vahşi yaşamda 15-20 yıla varan bir ömre sahiptir. Hatta, yaşam ortamlarındaki besin miktarının yetersizliği ve avcı sayısının fazla olmasına nedeniyle bazı türlerin yaşam süreleri 8-10 yıl olarak bilinmektedir.

Bunları da Öğrenmek İsteyebilirsin

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.