Omnivor Nedir? Omnivor Canlılar Nelerdir?

0

Omnivor, hem otçul hem de etçil beslenme şekline sahip canlılar için kullanılan bir ifadedir. Omnivorlar; bitkiler, hayvanlar, algler ve mantarlar dahil olmak üzere her türlü yiyecek kaynağını tüketen organizmalardır.

Bu sınıflandırma şekli, sadece canlıların ne yedikleri ile alakalıdır. Hem bitki hem de hayvan kaynakları ile beslenebilen karıncadan, ayıya kadar her boyuttaki canlı omnivor olarak adlandırılır.

Her ne kadar aralarında vegan beslenmeyi seçenler olsa da, insanlar da genel itibariyle sebze ve meyveler gibi bitkileri veya et ve diğer hayvansal ürünleri tüketebildikleri için omnivorlardır.

Aynı şekilde beslenen bir diğer canlı da ayılardır. Ayılar 4-5 ay boyunca kış uykusuna yattıkları için, bu dönemde hayatta kalabilmek için bahar ve yaz aylarında olabildiğince fazla beslenmelidirler. Bunu yapmak için de, bulabilecekleri neredeyse her türlü besin kaynağını tüketirler. Ayılar, bitki olarak meyveler, kökler ve her türlü yabani bitkiyi yerler. Diğer yandan ise; enerji kaynağı bal, nehirlerden avladıkları balıklar ve birçok diğer et kaynağı ayılar için yiyecek kaynağıdır. Diyetteki bu büyük çeşitlilik ayıların kış ayları için yeterli enerji elde etmesini sağlar.

Omnivor canlılar, zorlu şartlarda hayatta kalmak için böyle bir beslenme diyetine sahip olurlar. Ve doğadaki her kaynağı tüketmek üzere bazı adaptasyonlar geçirirler.

Omnivorlar başlangıçta hangi beslenme diyetine sahiplerse, zamanla karşı beslenme şeklinin birçok özelliğini kendilerine adapte etmişlerdir. Örneğin, birçok etobur için avını parçalamaya yardımcı olan keskin ön dişler zorunluluktur. Otçullarda ise, bitkileri çiğnemelerine yardımcı olan büyük azı dişleri olmalıdır. Ayrıca çoğu etobur canlı, bitkileri sindirebilecek bir sindirim sistemine sahip değildir. Canlılar belki de binlerce yıl süren bu adaptasyonlarla hayatta kalma şanslarını artırmışlardır.

Omnivor Canlılar Nelerdir

Omnivor Canlılar Nelerdir

  • İnsanlar: Hem etçil hem otçul olabilen insanların çoğu omnivordur.
  • Maymunlar: Maymun türlerinin neredeyse tamamı, omnivordur.
  • Domuzlar: Tam olarak öğütücü sayılabilecek domuzlar, her şeyi yiyebilirler.
  • Karıncalar: Tıpkı domuzlar gibi karıncalar da yiyecek ayırt etmezler.
  • Ayılar: Meyve, bal, yabani yemişler ve her türlü hayvansal besinleri tüketebilirler.
  • Kuşlar: Çoğu kuş türü doğada buldukları böcekler ve meyveler ile beslenirler.
  • Fareler: Neredeyse bütün fare türleri doğada buldukları yenebilir her şeyi tüketirler.
  • Bazı Sürüngenler: Kaplumbağalar balık, kurbağa, çiçek ve meyveler ile beslenebilirler.
  • Bazı Böcekler: Toplayıcı olan böcekler doğada ayırt etmeksizin her türlü besini tüketebilirler.
  • Bazı Balıklar: Okyanuslarda hem yosunlar hem de kendisinde daha küçük deniz canlıları ile beslenen balıklar vardır.
  • Kertenkeleler: Çoğu türü böcekler ile beslense de, bazı türlerinin hem otçul hem de etçil oldukları biliniyor.
  • Ayrıca, otçul oldukları düşünülen: Kırmızı tilkiler, kokarcalar, sincaplar, deve kuşları ve tavuklar gibi hayvanlarda omnivordur.
Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.