Kahramanmaraş Depremi Yer Kabuğunda 300 Kilometre Çatlak Oluşturdu

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem sırasında yer kabuğunda 300 kilometre ve 125 kilometre uzunluklarında iki çatlak oluştu.

0

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen iki büyük depremin ardından, yer kabuğunda çevredeki illeri etkileyecek şekilde fay hatları boyunca kilometrelerce uzanan iki çatlak oluştu.

Avrupa Dünya Gözlem Uydusu olan Sentinel-1 tarafından alınan görüntülerdeki fay hattı boyunca oluşan çatlaklardan daha uzun olanı, sabah saatlerinde olan 7,7 büyüklüğündeki deprem tarafından oluşturuldu ve Akdeniz’in kuzeydoğusundan kuzeydoğu yönü boyunca 300 kilometrelik bir hat boyunca devam etmektedir.

Çatlaklardan daha kısa olanı ise, öğle saatlerinde gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki ikinci büyük deprem sonucunda oluşturuldu ve yaklaşık 125 kilometrelik bir fay hattı boyunca devam etmektedir.

Yer kabuğundaki bu tür kırılmalar genellikle güçlü depremlerden sonra oluşsa da, Kahramanmaraş depremleri sonucunda oluşan çatlaklar alışılmadık derecede uzun bir hat boyunca kırılmaya neden oldu. Bu da, depremlerin saldığı muazzam miktardaki enerjinin bir kanıtıdır.

Depremlere neden olan tektonik plakaların hareketleri, yer kabuğunda oluşan çatlaklar ile açıkça görülebiliyor. Çatlak o kadar uzun bir hat boyunca gidiyor ki, birçok bölgedeki köyler ve ilçelerin deprem tarafından oluşturulan çatlak ile yapay bir sınır oluşturarak ikiye bölündüğü görülebiliyor.

Kahramanmaraş depreminde oluşan çatlaklar

Tektonik plakaların hareketi, depremin şiddetinden de anlaşılabileceği üzere oldukça büyüktü. Bu büyük hareketin sonucunda da, plakalardan birbirinden 3 ile 5 metre arasında yer değişimleri yaptığı düşünülüyor.

Twitter üzerinden paylaşılan görüntüler de bu yer değişimi de net olarak görülebiliyor.

Kahramanmaraş Depremi ve Tektonik Plakalar

Anadolu, Arap ve Afrika tektonik plakalarının birleşim noktası olan bu bölgede çok güçlü depremler olması mümkündür. Tektonik plakalar birleşim noktalarında birbirlerine doğru hareket etmeye çalışırlarken, çarpışarak basınç oluştururlar.

Bugün itibariyle on binlerce kişinin enkaz altında kalarak öldüğü depremdeki ölü sayısının 100.000 sayısını bulacağından endişe ediliyor.

Depremler meydana geldiğinden beri, devlet kurumlarının yanı sıra özel şirketler tarafından işletilen uydular da hasar tespitinde bulunuyor. NASA’ya göre, depremler yüzeyin 18 kilometre altındaki bir fay hattı boyunca patlak verdi. NASA’nın yaptığı açıklamada, bu sığ derinliğin, merkez üssünden yüzlerce kilometre uzağa yayılan, şiddetli bir güçle yayılan sarsıntılar anlamına geldiği belirtildi.

NASA’da jeofizikçi olan Eric Fielding yaptığı açıklamada, “Bunlar, uzun bir fay hatları boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi. Bu, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7.8 büyüklüğündeki depremin yırtılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benziyordu.” dedi.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.