Dünya’da Kaç Okyanus Var? En Büyük Okyanus Hangisidir?

Dünya üzerinde yer alan okyanusların isimleri ve bu okyanusların büyüklüklerine göre sıralamasını yaptık. İşte dünyanın en büyük okyanusu...

0

Dünya’nın yaklaşık dört üçünün sularla kaplı olduğu ve bu su kütlelerinin birçoğunun birbiriyle bağlantılı olmasından dolayı “Dünya’da kaç okyanus var” sorusunun cevabı ayrımın nasıl yapıldığı konusunda biraz kafa karıştırıcı olabiliyor.

Bilim çevreleri tarafından kabul edilen birbiriyle bağlantılı su kütlelerini içeren tek bir okyanus varken, bu muazzam büyüklükteki okyanus, günümüzde kabul edilen haliyle coğrafi olarak birbirinden farklı adlandırılmış bölgelere ayrılmıştır. Bu bölgeler arasındaki sınırlar, çeşitli tarihi, kültürel, coğrafi ve bilimsel nedenlerle zaman içinde gelişmiştir.

Tarihsel olarak, dört okyanus vardır: Atlas (Atlantik), Pasifik (Büyük), Hint ve Arktik. Bununla birlikte, çoğu ülke artık Güney Okyanusu’nu (Antarktika) beşinci okyanus olarak tanıyor.

Arktik ve Güney okyanuslarına kıyasla Pasifik (Büyük), Atlas (Atlantik) ve Hint okyanusları insanların kullanımında daha sık yer aldıkları için en yaygın olarak bilinen okyanuslardır.

Okyanuslar Dünya Haritası Üzerinde

Dünya haritasında okyanusların görünümleriDünya üzerinde yer alan okyanuslar hakkında kısa bilgiler ve yüzölçümleri şöyledir:

Büyük (Pasifik) Okyanus

Büyük Okyanus veya diğer ismiyle Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Avustralya kıtaları arasında yer alır ve yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük okyanusu olma özelliğine sahiptir.

Pasifik ismi, İspanya krallığı adına Dünya’yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan (Macellan) tarafından verilmiştir. Günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında Macellan Boğazı’ndan geçip bu okyanusa ulaştığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede “sakin” anlamına gelen “Pasifico” kelimesinden yola çıkarak bu ismi kullanmıştır.

Üzerinde farklı boyutlarda yaklaşık 20 bin ada bulunan Büyük Okyanus,  179,7 milyon kilometrekare yüzölçümü ile neredeyse Atlas ve Hint okyanuslarının birleşimi kadardır.

Atlas (Atlantik) Okyanusu

Atlas veya Atlantik isimleriyle bilinen ve Avrupa ile Afrika’yı Amerika`dan ayıran bu okyanus, Büyük Okyanus’un ardından sonra ikinci büyük okyanustur.

Yan denizleri ile birlikte yaklaşık 106,4 milyon kilometrekare yüzölçümüne sahiptir ve yeryüzünün beşte birini kaplar.

Okyanusların Birleşim Noktaları

Hint Okyanusu

Hint Okyanusu, kuzeyinde Asya, batısında Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğusunda Malezya Yarımadası ve Avustralya kıtası tarafından çevrilen, dünyanın en büyük üçüncü okyanusudur.

Afrika’dan Avustralya’ya kadar 10.000 kilometrelik genişliği ve yaklaşık olarak 73,6 milyon kilometrekare yüzölçümü ile Dünya sularının altıda birini kapsar.

Ortalama derinliğin 3890 metre olduğu Hint Okyanusu hacminin ise, yaklaşık olarak 292 milyon kilometreküp olduğu tahmin edilmektedir.

Arktik Okyanusu

Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın kuzeyindeki ülkelere kıyısı olan ve Kuzey Buz Denizi, Kuzey Buz Okyanusu ya da Arktik Okyanusu olarak bilinen okyanus, Kuzey Kutbu’nun çevrelemesi nedeniyle bu isimle anılır.

Yüzölçümü 14 milyon kilometrekare ile en küçük okyanus olarak tanımlanır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5450 metre ve ortalama derinliği 1040 metredir. 

Güney Okyanusu

Güney Okyanusu veya Antarktika Okyanusu olarak bilinen bu okyanus bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika Kıtası’nı çevreleyen su kütlesidir.

20,3 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ile bu okyanus dünyanın dördüncü büyük ve en son tanınmış okyanusudur.

Güney Okyanusu, coğrafi olarak Antarktika’nın kıyı şeridi ile kuzeydeki 60° G enlemi arasında kalan su kütlesi olarak tanımlanır.

Bunları Biliyor Musun

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.