Bahar Çiçekleri – İsimleri

0

Sonbaharın pastel ve soluk renklerinin ardından gelen kışın kasvetli gri ve kahverengi tonları ve sonunda beklenen zaman dilimi, doğanın canlanmasının simgesi olan ilkbahar yaklaşıyor. Ve bu mevsimin simgesi olan bahar çiçekleri, açmaya başlayarak tüm kasvetli tonları, yaşamı simgeleyen farklı renklerle süsleyecek.

Bahar çiçekleri ilkbaharın başlangıcında en güzel çiçeklerini sergilerken göz kamaştırıcı görünecekler ve sonbahara kadar yayıldığı her ortamı güzelleştirecektir. Güneşin kendisini göstermeye başladığı Mart sonlarına doğru ve özellikle Nisan ayında açmaya başlayan bu bahar çiçekleri hava koşullarının değişimine karşı oldukça hassas olsalar da, çoğu zorlu şartları atlatarak yaza ulaşmayı başaracaktır.

Baharda evinizin bahçesini renklendirmek ve canlandırma istiyorsanız, hangi çiçekleri ekebileceğinizi bilmeniz oldukça önemlidir. Çünkü, bahar çiçekleri bazen her ortama ve hava koşuluna uyum sağlayamaz. Bu nedenle, satın almadan önce bitki etiketini veya açıklamasını okuyun ve doğru koşullara sahip olduğunuzdan emin olun.

Bazı bahar çiçekleri günde en az altı saat doğrudan güneş ışığı gerektirirken, bazıları ise doğrudan güneş ışığı almayan bir alanda olmalıdır. Ayrıca, çiçekleri alacağınız satıcıdan veya üzerinden bulunan etiketten ne kadarlık bir alana ihtiyacı olduğunu da öğrenmeniz gerekmektedir. Başlangıçta küçük olan bir çiçek, bir anda yayılarak çok büyük alanlara ihtiyaç duyabilir.

Bahar çiçeklerinin isimleri ve fotoğraflarının bulunduğu listemiz şöyledir:

Menekşe ve Viyola

Bahar Çİçekleri - Menekşe

Gökkuşağının her tonunda bulunabilen bu çiçekler, yapraklarının görünüşleri ile oldukça sevimlidirler. Hafif bir donmaya bile dayanabilecek olan menekşeler ve viyolalar, ilkbaharın başlangıcında dikilebilir ve saksılarda pencere önlerinde çok rahatlıkla büyütülebilirler. Bazı menekşe türleri sonbaharda tohum oluşturarak, baharda kendi başlarına tekrar ortaya çıkabilirler.

İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Zehirli Yılanları

Beni Unutma Çiçeği

Bahar Çiçekleri - Beni Unutma Çiçeği

Bu büyümesi kolay çiçekler, mevsimlik bahçelerinizde kolaylıkla bakılabilecek türdedirler. Bu dayanıklı çiçekler, mavi ve pembeden, beyaz ve mora kadar çeşitli renklerde bulunabiliyorlar. Beni Unutma çiçekleri gibi erken ilkbahar çiçekleri serin iklime sahip ortamlarda sonbahar sonlarında ekilirler.

Lale

Bahar Çiçekleri - Lale

Lale soğanları baharda renklerini ortaya çıkarması için sonbaharda dikilmelidir. Teknik olarak uzun ömürlüdürler. Fakat, genellikle üretilen türlerinden dolayı ilk yıldan sonra solarlar. Bu nedenle, her yıl tekrar dikilmesi gereklidir.

Ayrıca, kemirgenler için oldukça lezzetlidirler. Bu nedenle, onları kemirgenlerin kazamayacağı saksılara yerleştirmeniz gerekmektedir.

Kardelen

Bahar Çiçekleri - Kardelen Çiçeği

Kardelenler ve Galanthus olarak da adlandırılan bu bahar çiçekleri, genellikle kar hala yerdeyken karı delip ortaya çıkarlar. İsimlerini de buradan almışlardır. Güzel sarkık beyaz ve yeşil çiçekleri, verimli toprak ihtiyacı çekerler.

Genellikle Ocak ve Mart ayları arasında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir. Oldukça hızlı yayılırlar, bu nedenle bahçede yeterince yer ayırdığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Alyssum

Bahar Çiçekleri - Alyssum Çiçeği

Küçük ve oldukça dayanıklı bu çiçek türü, soğuk hava koşullarına aldırış etmeden büyüyebilir. En iyi soğuk havalarda çiçek açarken, tatlı kokusu ile arıların ve diğer böceklerin gözde çiçekleri arasındadır. Sulamaya devam ettiğiniz sürece ilkbahardan sonbahardaki ilk sert dona kadar çiçek açar. Bahçenize bahar çiçekleri dikecekseniz, bunların arasında mutlaka alyssum bulunmalıdır.

Phlox veya Alev Çiçeği

Bahar Çiçekleri - Phlox ve Alev Çiçeği

Duvara asılı veya zemin örtüsü şeklindeki tasarımlar için mükemmel olan bu sevimli çiçekler mor, mavi ve pembe renklerde bulunurlar. Hoş kokuları nedeniyle kelebekleri bahçenize çekmekte kullanabilirsiniz.

Nergis

Bahar Çiçekleri - Nergis Çiçeği

İlkbaharın renklerinden en önemlisi olan sarı rengiyle bu çiçekler, baharın gelişinin işaretçisidir. Tıpkı laleler gibi ilkbaharda çiçek açması için sonbaharda dikilmesi gereken bu çiçekler, ilkbahar boyunca farklı zamanlarda çiçek açarlar. Soğanlı bir çiçek olmasına karşın laleler gibi kemirgenler için endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü, soğanlarının pek yenebilecek kadar hoş bir tadı olmadığı biliniyor.

Çuha Çiçeği

Bahar Çiçekleri - Çuha Çiçeği

Çuha çiçeği, bahçe zemin örtüsünü çiçeklerle doldurmak isteyenler için seçilebilecek bahar çiçeklerindendir. Soluk sarı çiçekler ve taze yeşil, buruşuk çiçeklenme ile en sevilen bahar çiçeklerinden biridir. Yıllar geçer, çuha çiçekleri kümeler halinde büyümeyecektir. Bahçenizin herhangi bir bölümünü bu çiçekleri taşıyabilirsiniz.

Ayrıca çuha çiçeği, bahçe sınırlarına dikildiğinde, doğru koruyucuları kendi kendine tohumlanarak bahçe kenarlarınıza doğal bir görünüm kazandırılabilir. Parlak mor, kırmızı ve pembe dahil olmak üzere çeşitli renklerde çiçek açabilirler.

Sümbül

Bahar Çiçekleri - Sümbül

Sümbüller, genellikle 80-90’lar çiçekleri olarak ünlendikleri için son dönemlerde gözden düşen güzel bahar çiçekleridir. Fakat, özellikle saksılarda çiçek dikiyorsanız, bulunduğu köşeyi son derece güzel göstereceklerdir. Son derece hoş kokulularıyla, yılın başlarında bir bahar rengi ve koku sunarlar. Mor, pembe ve beyaz renklerde bulunabilen sümbüller sizi pişman etmezler.

Helleborus

Bahar Çiçekleri - Helleborus Çiçeği

Helleborus, beyazdan pembeye ve koyu morlar dahil olmak üzere çeşitli çiçek renkleri ile kış sonundan ilkbahara kadar çiçek açmaya devam eder. En erken çiçek açan Noel gülü ve daha sonra çiçek açan helleborus melezleri de dahil olmak üzere denenecek bir dizi helleborus türü vardır. Pis kokulu türü olan, Helleborus foetidus daha uzundur ve daha geniş alanlarda büyümek için daha uygundur.

Digitalis veya Yüksükotu

Bahar Çiçekleri - Yüksükotu Çiçeği veya Digitalis

Bu tüp biçimli duvar süslemelerinde kullanılan çiçekler, mordan sarıya ve kırmızıdan beyaza kadar çeşitli renklerde bulunmaktadır. İlkbaharın sonundan yaza kadar çiçek açan yüksük otu, ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bitkiler arasındaki boşluğu doldurur. Yüksükotu geleneksel olarak güzel benekli iç kısımları olan çift renkli çiçekler açar. Çoğu yüksük otu iki yılda bir kere çiçek açar. Fakat, her yıl açan türleri de satılmaktadır.

Çiçeğin tümü tüketildiğinde zehirli olduğundan çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmanız gerekmektedir.

Zambak

Bahar Çiçekleri - Zambak Çiçeği

Zambak, çan şeklindeki beyaz çiçeklerin kemerli gövdelerine sahip, alçakta büyüyen ve çok çabuk yayılan çok yıllık bir bitkidir.

Pulsatila

Bahar Çiçekleri - Pulsattilla Çiçeği

Pulsatilla çiçeği, geleneksel olarak Paskalya’nın sembolü olan güzel bir bahar sonu çiçeğidir. Eğrelti otuna benzer şeklinde yaprakları ve ipeksi mor, yıldız şeklinde açan çiçeklere sahiptir.

Ciğer Otu

Bahar Çiçekleri - Ciğer Otu Çiçeği (Lungwort)

Ciğer otu, diğer bahar çiçeklerinden daha fazla gölgeyi tolere eden muhteşem, çok yıllık bir bahar çiçeği türüdür. Adını, hastalıklı akciğerlere benzediği düşünülen yapraklarındaki işaretlerden almıştır. Genellikle pembe veya mor renklerde çiçeklere sahiptir. Erken dönemde çiçek açtıkları için bal arılarını üzerine çekerler.

Çiğdem

Bahar Çiçekleri - Çiğdem Çiçeği

Çiğdemlerin genellikle çoğu mor renklidir. Fakat, sarı ve beyaz renkli çiçek açabilen türleri de mevcuttur. Soğanlı bir bitki olarak tıpkı laleler ve nergisler gibi ilkbaharda çiçek açması için sonbaharda ekilmesi gerekmektedir. Çiğdem, çimlerin arasına dikildiğinde oldukça doğal bir görünüm sağlayacaktır.

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.