Uluslararası Para Fonu (IMF) Nedir

Her ekonomik sıkıntı yaşayan ülkenin kapısını çaldığı IMF (Uluslararası Para Fonu) ve bu kuruluşun amacı nedir?

Uluslararası Para Fonu (IMF), global ekonominin büyümesine yardımcı olmayı ve daha stabil hale getirmeyi amaçlayan toplamda 189 üye ülke tarafından oluşturulmuş uluslararası bir kuruluştur.

IMF üyesi tüm ülkeler, bu kuruluşun yönetim kurulunda küresel ekonomideki büyüklüklerine göre yer almaktadır. Ekonomisi en büyük ülke, yönetim kurulunda en fazla oy sayısına da sahiptir.

IMF’nin genel amaçları şöyledir:

  • Üye ülkelerin ekonomilerini izleyerek, oluşabilecek riskler hakkında önceden uyarılarda bulunur.
  • Üye ülkelerin ekonomilerini daha istikrarlı hale getirmelerini ve hatta geliştirmelerini sağlayacak tavsiyelerde bulunur.
  • Üyeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek ve ticareti kolaylaştırmak için çalışır.
  • Üye ülkelerde oluşabilecek krizleri önlemek amacıyla, o ülkenin IMF ile yapacağı anlaşmalar doğrultusunda bir plan belirlenerek, krediler sağlanır. Ve kuruluş, eğer bir ülke ile ekonomiye yardım anlaşması imzalarsa, anlaşmanın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi noktasında oldukça baskıcı davranabilir.
  • Dünya üzerindeki yoksulluğu azaltmak

Dünya üzerinde benzeri birkaç kuruluş daha olsa da, büyük ekonomilere sahip ülkelerin desteğinden dolayı IMF, ülkeler ölçeğindeki ekonomileri incelemek ve denetlemek için oldukça yetkin bir duruma gelmiştir.

IMF her yıl küresel ekonomiyle ilgili birçok analiz yaparken, ayrıca bölgesel ve ülkeye özgü değerlendirmelerde de bulunur. Ve bu analizleri, hangi ülkelerin ekonomik politikalarını iyileştirmeleri gerektiğini belirlemek için kullanır. Böylece, IMF hangi ülkelerin küresel istikrar için bir tehdit oluşturduğunu belirleyebilir.

IMF Kuruluş Amaçları

IMF aynı zamanda üye ülkelerin ekonomi analiz raporlarını, büyük ölçekli yatırımcılar ile paylaşarak, kararlarını olabildiğince doğru almalarına yardımcı oluyor. Bununla birlikte, IMF, üye ülkelerin krizlere karşı kırılganlığını azaltmanın en iyi yolu olan ekonomilerin sürdürülebilir büyümesini teşvik etmektedir.

IMF, kuruluş yılı 1945’ten günümüze kadar birçok küresel çaptaki krizi önceden haber etmiştir. Fakat, kriz söylentisinin bile yatırımcıları ürkütmesinden dolayı, ülke liderleri son ana kadar bunu kabullenmemeyi seçerler. 1997-98 ve 2008 yakın zaman için önceden haber verilen krizlerin başında gelmektedirler.

Günümüzde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar bütün ülkeler arasındaki ekonomi forumlarına davet edilirler. G7 ve G20 zirvelerinde ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve daha istikrarlı bir hale getirmek için çalışmalar gerçekleştirir.

Bunları Biliyor Muydunuz

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.