Sis Nedir? Nasıl Oluşur

0

Sis, eğer ki, sabah uyandığınızda bir yere yetişmeniz gerekmiyorsa ve manzaranın keyfini çıkarabiliyorsanız bir görsel şölen halini alabiliyor. Fakat, yılın bazı zamanlarda yoğun bir şekilde oluştuğu için insanlar tarafından aşılması gereken bir engel olarak görülür. Peki bir anda ortaya çıktığı düşünülen bu doğa olayı nasıl gerçekleşiyor? Sis nedir? Ve nasıl oluşur?

Sis, tıpkı gökyüzünde gördüğünüz bulutlar gibi su buharı veya gaz halindeki suyun yoğunlaşarak gazdan sıvıya geçmesi sonucu oluşur. Yoğunlaşma sırasında, su buharı molekülleri, havada asılı küçük sıvı su damlacıkları oluşturmak için birleşir. Bu birçok küçük sıvı su damlacığının bir araya gelmesiyle de sis oluşur.

Fakat, şunu belirtmek gerekiyor ki, sis oluşabilmesi için havada uçuşan mikroskobik katı parçacıklar olmak zorundadır. Çünkü, su buharı molekülleri bu katı parçaların çevresinde birleşirler. Bu yüzden de sis oluşabilmesi için havada bir miktar toz veya genel hava kirliliği olmalıdır.

Sis Nasıl Oluşuyor

Sis, genel olarak yeterli nem ve su buharının mevcutken zemin ile hava arasında bir sıcaklık farkı olduğunda meydana gelir. Fakat, sis oluşması için gerekli şartlar bununla sınırlı değildir. Oluşma şekilleri ve yarattıkları sonuçlar birbirinden farklı sis türleri vardır.

Bunlardan en sık rastlananı radyasyon sisi olarak bilinen sis türüdür. Radyasyon sisi, mevsim geçişleri veya gece-gündüz döngüsündeki ani sıcaklık değişiklikleri sonucunda oluşur. Yılın her mevsimi oluşabilecek bu sis türü, gün boyu ısınan zeminden buharlaşan suyun, gece ani düşen hava sıcaklığından dolayı yoğunlaşması sonucu meydana gelir. Zeminden çok yükseklerde oluşmadığı için genellikle zemin sisi olarak da bilinir.

İkinci olarak en fazla rastlanan sis türü ise adveksiyon sisi dir. Bu sis türü, sıcak ve nemli havanın rüzgar yoluyla daha soğuk bir zemin ile teması sonucu oluşur. Soğuk zemin ile karşılaşan sıcak ve nemli hava yoğunlaşarak bu zemin üstünde sis tabakası yaratır. Adveksiyon, genellikle tropik bölgelere yakın yerlerde, havanın daha soğuk olan okyanus suyuyla buluştuğunda ortaya çıkar.

Bu iki sis türüne ek olarak vadi ve donma sisleri de sıkça görülürler. Vadi sisini ismi aldığı vadilerde, donma sisini ise yüksek dağların zirvelerinde görebilirsiniz.

Bunları Biliyor Muydunuz

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.