G20 Nedir? G20 Zirvesinde Hangi Ülkeler Bulunuyor

0

G20, Avrupa Birliği ile birlikte dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 19 ülkeyi tanımlamak için kullanılan ifadenin kısaltmasıdır.

Her yıl G20 Zirvesi ismiyle bu ülke liderlerinin bir araya geldikleri bir toplantı gerçekleştirilir. G20 zirvesinin herhangi yasal bir etkisi yoktur. Daha çok ülkelerin en üst seviyede katılım gösterdikleri bir ekonomi forumudur. Fakat bu toplantı sırasında yapılan ikili görüşmeler, ülkelerin politikalarını ve uluslararası ticareti doğrudan etkiler.

G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, küresel ticaretin yüzde 80’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyorlar.

G20 Zirvesinde Hangi Ülkeler Bulunuyor

G20 üyesi ülkeler: Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Kanada, İtalya ve Türkiye’dir. Bu 19 ülkeye ek olarak Avrupa Birliği temsilcisi de zirvede yer alır.

Bu ülkelere ek olarak, her yıl G20 zirvesi için konuk ülke ve ülke birlikleri temsilcileri de davet edilir. G20 zirvesine son yıllarda İspanya, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), Afrika’nın Gelişimi ve Afrika Birliği temsilcileri davet edilirler. 2019 yılında Japonya’nın Osaka kentinde yapılan G20 zirves için davet edilen ülkeler arasında İspanya, Hollanda, Singapur ve Vietnam vardı.

Hangi Ülkeler G20
G20 zirvesine katılan ülkeler ve dünya haritasındaki yerleri

Ayrıca G20 zirvesinde bazı ekonomi ve ticaret kuruluşları da yer alıyorlar. Bunlar: IMF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü’dür.

G20 Zirvesinin Amacı Nedir

G20, Doğu Asya’da yaşanan ekonomik krizin dünyadaki birçok ülkeyi etkilemesinin ardından 1999 yılında, küresel ekonomik büyümeyi, uluslararası ticareti ve finansal piyasaların düzenlenmesini teşvik etme amacıyla kurulmuştur. Ve ilk toplantılarda günümüzdekinden farklı olarak ülke liderleri değil, ekonomi bakanları ile merkez bankası başkanları yer alıyorlardı.

G20 zirvesinde dünya liderleri, yılın önemli finansal ve ekonomik sorunlarını tartışmak amacıyla bir araya gelirler. Genel toplantıda küresel sorunlar, uluslararası ticaret, küresel ekonomik büyüme ve finansal istikrar konuları ele alınır.

G20 zirvesi günümüzde her ne kadar küresel sorunlar üzerine değinilen bir toplantı olsa da, küresel ekonomi ülke liderlerinin ikili görüşmeleri üzerinden ilerler.

G20 Zirvesi Antalya
2015 yılında Antalya’da düzenlenen G20 zirvesinin fotoğraf töreni öncesi görünümü

Her yıl ev sahipliği farklı bir üye ülke tarafından yapılan toplantıların ana başlıkları, ev sahibi ülke tarafından önerilir. Örneğin, Osaka’daki zirvede Japonya, küresel ekonominin yanı sıra istihdam, çevre, enerji , kadınların güçlenmesi, kalkınma ve sağlık konularına odaklanmayı teklif etmişti. Küresel sorunların yanı sıra önerilen konularla ilgili neler yapılabileceği konuşulur.

Önümüzdeki 3 yıl içerisinde zirveye ev sahipliği yapacak ülkeler şöyledir: 2020 yılında Suudi Arabistan, 2021 yılında İtalya, 2022 yılında Hindistan’dır.

G20 zirvesi toplantısı Türkiye’de 2015 yılında yapılmıştır.

Bunları Biliyor Muydunuz

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.