FPS Nedir (Oyunlarda – Görüntüde)

0

Oyunlarla ve bilgisayar donanımlarıyla biraz da olsa ilgili biriyseniz, mutlaka sohbetlerde veya forum tartışmalarında FPS kısaltmasının kullanıldığını duymuşsunuzdur. Aklınızda bu kısaltmanın ne anlama geldiği hakkında dolaylı olarak bir şeyler belirdi, fakat emin olamıyorsanız bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.

Bilgisayar donanımlarıyla ilgili bilgisi olduğunu düşünen çoğu kişi bunun ne anlama geldiğini bilmeden, sadece bir performans ölçütü olarak kullanmayı sürdürüyor. Peki, gerçekte FPS nedir?

FPS’nin temel olarak tek bir anlama geldiği düşünülse de, aslında iki farklı şeyin kısaltmasıdır.

  • İlk olarak, bir oyun türüdür.
  • İkinci olarak, izlediğiniz şeyin saniyede kaç kare barındırdığını gösterir.

FPS Türü Nedir

FPS, oyunlardaki karakterin görüş açısından ilerlediğiniz oyun türünü tanımlamak için kullanılan kısaltmadır. Açılımı Birincil Şahıs Nişancı (First Person Shooter) ‘dır. Bu tür oyunlarda, oyun karakterini göremezsiniz. Kendiniz oynuyormuş gibi hissetmeniz için kullanılan bu türde, gerçek hayattaki görüş açınıza benzer bir görüntü söz konusudur.

Bu kısaltma, sadece o oyunun nasıl bir görüş açısında oynanacağını göstermek için kullanılır. Oyunun hangi türe ait olduğunu göstermez. FPS bir oyun, aksiyon, macera, rol yapma, simülasyon vb. türlerde olabilir. Eğer ki aksiyon türündeki bir oyun FPS görüş açısı ile oynanacaksa, bu oyun FPS – Aksiyon olarak tanımlanır. Keza diğer türler için de benzer şekilde başlarına veya sonlarına eklenerek tanımlama yapılabilir.

FPS türünde bazı oyunların ekran görüntüleri şöyledir:

Half Life 1
FPS Türündeki Oyunlar – Half Life 1
CS:GO
FPS Türündeki Oyunlar – Counter Strike: Global Offensive

Oyunlarda ve Görüntülerde FPS Nedir

FPS, videolarda veya oyun görüntülerinde Saniyedeki Kareler anlamına gelen “Frames Per Second” İngilizce ifadenin kısaltmasıdır. Temel olarak açılımından da anlaşılabileceği üzere, izlediğiniz görüntüde veya oyunda ekrana saniyede kaç görüntü karesinin geldiğini ifade eder.

FPS, filmlerde sabit olarak saniyede 24, 25 veya 30 kare formatlarında, videolarda HD ise saniyede 60 kare olarak oynatılabilir. Fakat, oyunlarda durum biraz daha farklıdır.

Oyunlardaki görüntü, ekran kartları denilen bilgisayar donanımı tarafından üretilir. Ve oyunun grafiklerinin yoğunluğu ile ekran kartının kapasitesi doğrultusunda monitörde görüntüyü sabit olmayan kare sayısında görürsünüz.

Bir oyunu ne kadar yüksek kare sayısı ile oynayabiliyorsanız, hareket ederken monitörde oluşacak görüntü de o kadar kaliteli olacaktır. Fakat, bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, FPS değerinden dolayı oluşan görüntü kalitesini anlamak için hareketli olmanız gereklidir.

FPS Farkı Ne işe yarar
Oyunlarda hareket halindeyken 60 FPS ile 30 FPS ekran görüntüsü arasındaki fark böyledir.

Ayrıca, yüksek FPS değerleri almanız durumunda, görüntüde yırtılmalar meydana gelebilir. Bunu önlemek için,  bu değer, monitörün yenilenme hızı aynı olmalıdır. Eğer 144 Hz bir monitör kullanıyorsanız oyunlarda 144 FPS’ye kadar yırtılma problemi yaşamazsınız. Fakat, klasik eski tip bir monitör kullanıyorsanız, büyük ihtimal yenilenme hızı 60 Hz’dir. Ve bu yüzden oyunları mümkün olduğunca 60 ‘a sabitleyerek oynamalısınız.

Bu konu içerisinde aklınızdaki sorulara cevap bulamadıysanız, ve daha farklı bir sorunuz varsa bunu yorum yazarak sorabilirsiniz.

Bunları Biliyor Muydunuz

Yazı Hakkında Sorularınızı Bize Yazın

E-posta hesabınız başka kullanıcılar tarafından görülmeyecektir.